Primary non-Hodgkin's lymphomas of bone - Proulx, Gary M. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Z raziskavo smo želeli ugotoviti značilnosti bolnikov s primarnim ne-Hodgkinovim limfomom kosti pa tudi kako smo jih zdravili na Roswelll Park Cancer inštitutu in kakšni so bili rezultati zdravlenja. Bolniki in metode. V letih 1970-1996 smo preiskovali razširjenost bolezni in zdravili 18 bolnikov, ki so jim s kostno biopsijo histopatološko in imunohistokemično potrdili ne-Hodgkinov limfom kosti. 12 bolnikov je prejelo kombinirano kemoterapijo z antraciklini in so bili tudi lokalizirano obsevani, 5 bolnikov smo samo obsevali in 1 je prejel samo kemoterapijo. Rezultati. Ugotovili smo, da je 15 bolnikov imelo bolezenski stadij IEA in 3 bolniki stadij IVEA. Histopatološko pa je 17 od 18 bolnikov imelo limfom srednje stopje malignosti, med njimi 13 bolnikov difuzni velikocelični, 2 difuzni mešani drobno in velikocelični, 2 drobnocelični ter 1 od 18 bolnikov anaplastični velikocelični limfom. Srednja vrednost sledenja bolezni je bila 13 let in 5 bolnikov, ki smo jih kombiniranozdravili ter eden, ki smo ga samo obsevali je še vedno brez znakov bolezni. 6 bolnikov, ki je prejelo kombinirano zdravljenje in 3 bolniki, ki sobili samo obsevani je umrlo. Pri dveh bolnikih je bila druga bolezen vzrok smrti, od njuju je bil eden kombinirano zdravljenjen in drug samo obsevan. O enem bolniku, ki je bil v popolni remisiji, po letu dni nismo več uspeli dobiti podatkov. Zaključki. Raziskava nakazuje, da lahko bolnike z zgodnjimi stadiji primarnega ne-Hodgkinovega limfoma kosti uspešno zdravimo s kombinacijo kemoterapije in lokaliziranega obsevanja. Seveda pa so za dokončnougotovitev potrebne večje randomizirane raziskave.
Keywords: Anthracyclines; Bone neoplasms; Drug therapy; limfom; Lymphoma, non-Hodgkin's; ne-Hodkinov limfom; Pathology; Radiotherapy; rak (medicina); Therapeutic use; Treatment outcome; zdravljenje