Volitve v Ustavodajno skupščino leta 1920 na Slovenskem - Šela, Ana (Studia Historica Slovenica, 2022)
Avtorici v prispevku na podlagi arhivskega in časniškega gradiva ter že izdane znanstvene literature predstavita volilni boj pred volitvami v Ustavodajno skupščino, ki so potekale 28. novembra 1920. V uvodu razjasnita tedanje politično stanje na Slovenskem, ki se je oblikovalo v novi državi, Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Podrobneje se posvetita predvolilnemu ozračju na Slovenskem in programom na volitvah sodelujočih strank, že ustaljenim Slovenski ljudski stranki, Jugoslovanski socialnodemokratski stranki in Jugoslovanski demokratski stranki, ter novim Samostojni kmetijski stranki, Narodno socialistični stranki, Komunistični stranki Jugoslavije in Prekmurski gospodarski (verstveni) stranki. Prispevek zaključita s pojasnitvijo poteka volitev po Zakonu o volitvah narodnih poslancev ter rezultatom volitev na Slovenskem, ki je bil nedvomno tudi posledica predvolilnega boja v novembru 1920.
Keywords: 1920; catholic camp; Constituent Assembly; Constituent elections; delavski tabor; katoliški tabor; Kingdom of SHS; Kraljevina SHS; liberal camp; liberalni tabor; Slovenija; Ustavodajna skupščina; volilna kampanja; volitve