Empatija in značilnosti udeležencev izobraževanja v programu bolničar - negovalec - Hvalec, Špela (Obzornik zdravstvene nege, 2010)
Izhodišča: Izobraževanje je postalo nuja in potreba sodobnega časa. Vedno več oseb se za izobraževanje odloča tudi izven rednega izobraževanja. Eden izmed poklicev, za katerega je mogoče pridobiti izobrazbo tudi v procesu izobraževanja ob delu, je bolničar - negovalec. Bolničar - negovalec je human poklic, ki od posameznika zahteva veliko stopnjo empatije, zato je velikega pomena, kdo so osebe, ki se za ta poklic odločajo. Poklic je lahko human le toliko, kolikor so humani njegovi izvajalci. Namen: Namen raziskave je identificirati, kdo so osebe, ki se vključujejo v program izobraževanja odraslih bolničar - negovalec, in kdo so drugi pomembni akterji, ki v procesu izobraževanja sodelujejo (iniciator, plačnik izobraževanja .). V drugem delu raziskave smo želeli ugotoviti, koliko empatije premorejo udeleženci izobraževanja, in dobljene rezultate primerjati z rezultati, dobljenimi v skupini anketiranih, zaposlenih na področju zdravstvene nege in oskrbe v Domu upokojencev Idrija. Metoda: Teoretični del raziskave temelji na deskriptivni metodi dela. Empirični del raziskave ima kvantitativni značaj. Podatki so bilizbrani s pomočjo dveh strukturiranih anketnih vprašalnikov. Za prvi del raziskave je bil oblikovan vprašalnik z dvanajstimi vprašanji zaprtega tipa. Znjim smo želeli identificirati značilnosti oseb, ki se vključujejo v program izobraževanja odraslih bolničar - negovalec. V drugem delu raziskave smo uporabili anketni vprašalnik Lestvica empatije. Vprašalnik je bil namenjen analizi stopnje empatije med skupino udeležencev izobraževanja in skupino zaposlenih na področju zdravstvene nege in oskrbe v Domu upokojencev Idrija. Raziskava temelji na priložnostnem vzorcu. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: education; health care; izobraževanje; izobraževanje odraslih; zdravstvena nega; zdravstvo