Vpliv števila sodnikov na zanesljivost sodniškega ocenjevanja v standardnih in latinskoameriških plesih - Premelč, Jerneja (Šport (Ljubljana), 2022)
V standardnih in latinskoameriških plesih so se v zadnjem desetletju zgodile velike spremembe v sodniškem ocenjevanju. V začetni obliki so bili oblikovani štirje ocenjevalni kriteriji, vsakega so ocenjevali po trije sodniki. Ocenjevanje se je izkazalo za slabo zanesljivo. Z letom 2017 so bili štirje ocenjevalni kriteriji združeni v dve komponenti, tehnično in umetniško, vsako pa ocenjuje po šest sodnikov. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se je z večjim številom sodnikov izboljšala tudi zanesljivost ocenjevanja. Vzorec je sestavljalo 18 slovenskih sodnikov. V vseh standardnih in latinskoameriških plesih so ocenili 12 najbolje uvrščenih članskih plesnih parov na mednarodnem tekmovanju Slovenija Open. Rezultati so pokazali, da se z večjim številom sodnikov zanesljivost ocenjevanja izboljša v vseh štirih ocenjevalnih kriterijih. Vrednosti interklasnih korelacijskih koeficientov (ICC) so bile višje pri kriteriju tehnične kvalitete in gibanja z glasbo (ICC = 0,78), pri kriteriju odnosa plesalec-plesalka in koreografije pa so bile vrednosti nižje (ICC = 0,67; 0,68). Sprememba sodniškega sistema z uveljavitvijo šestih sodnikov za ocenjevanje vsake komponente se je izkazala za smotrno in prinaša boljšo zanesljivost sodniškega ocenjevanja.
Keywords: latinskoameriški plesi; ocenjevanje; ples; raziskave; sodniki (šport); standardni plesi; šport; športni ples