A brief overview of the tumor vaccines through the last decade - Novaković, Srdjan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Kako bi lahko uničili tumorske celice, ne da bi ob tem prizadeli tudi normalnecelice v organizmu? Kako bi lahko spremenili sedanje pristope sistemskega zdravljenja, ki temelji predvsem na uporabi citostatikov, da bi le-to delovalo samo na tumorske celice in ne bi prišlo do pojava neobčutljivihceličnih klonov? Takšnih in podobnih vprašanj je pri zdravljenju raka veliko in predstavljajo osnovo za nove predklinične in klinične raziskaves skupnim ciljem odkriti učinkovito zdravilo ali način zdravljenja rakastih bolezni. Čeprav so še pred nekaj leti nesporno prevladovali citostatiki kot najučinkovitejše orožje v boju proti raku, se v zadnjih 25 letih na tem področju vse bolj uveljavlja biološka terapija. Posebej obetavna med biološkimi terapijami je priprava in uporaba tumorskih vakcin. Na osnovi novejših spoznanj s področij imunologije, tumorske fiziologije in molekularne biologije so raziskovalci oblikovali različne nadvse zanimive pristope k oblikovanju tumorskih vakcin. Pričujoči članek predstavlja kratek pregled nekaterih od navedenih pristopov.
Keywords: Cancer vaccines; cepljenje; Gene therapy; Genska terapija; Neoplasms; Novotvorbe; Novotvorbe, cepiva; rak (medicina); therapy; tumor; vakcinacija; zdravljenje