Effect of gusty wind on road tunnel safety - Suban, Aleš (Strojniški vestnik, 2015)
Predori so strateški objekti cestnega prometa, še posebej na goratih območjih, saj omogočajo hitro, varno in nemoteno prometno povezavo. Prezračevanje enosmernih predorov na avtocestah je večinoma longitudinalno v smeri prometa. Mehansko prezračevanje je ključni segment varnosti ob požaru v predoru, zagotavljati mora ustrezen odvod dima in toplote iz predorske cevi. S tem se omogoča varen umik uporabnikov in izvedbo gašenja s strani gasilskih enot. Vetrovi, ki pihajo v smeri portala predora, pripomorejo k lažjemu prezračevanju ali ga zavirajo. Nekateri avtocestni predori v Sloveniji ležijo na območju z močnim vetrom. To so predori Kastelec, Dekani in novo zgrajeni Markovec. Na njihovem območju piha močan in zelo sunkovit veter, imenovan burja in deluje direktno v smeri portalov. Prav zato je bil za študijski primer raziskovanja obravnavan predor Kastelec ter burja s svojimi karakteristikami.
Keywords: burja; cestni predori; CFD simulacije; Kastelec (predor); program FDS; vetrovi s sunki; vzdolžno prezračevanje