The presence of the Dinaric genus Mesostalita Deeleman-Reinhold, 1971 (Arachnida: Araneae: Dysderidae) in the Julian Prealps (NE Italy) - Canciani, Giacomo (Acta carsologica, 2025)
Mesostalita je rod lovskih pajkov (Arachnida: Araneae: Dysderidae), trenutno so opisane tri vrste: M. nocturna, M. kratochvili in M. comottii. To so jamske vrste, endemične za Dinarsko gorovje. Proučeno je bilo območje razširjenosti pajkov tega rodu s poudarkom na objavljenih najdiščih. Natančneje, prisotnost pajkov rodu Mesostalita v Beneških Predalpah (SV Italija) je bila raziskana s proučevanjem prejšnjih poročil z navedenega območja. Poročamo o novem najdišču v jami Foran di Landri, ki pomeni četrto znano najdišče pajkov tega rodu na navedenem območju. Navedeni so kratek opis in nekaj fotografij samice, najdene v jami. Po tej ugotovitvi je treba območje razširjenosti pajkov tega rodu razširiti proti severu in vanj vključiti Beneške Predalpe na drugi strani Soče (to za mnoga jamska bitja pomeni biogeografsko oviro), nasproti Dinarskega gorovja. Tako so pajki rodu Mesostalita eni redkih troglobiontov med pajki severozahodnih dinarskih rodov, ki živijo na obeh straneh reke. Potrebni so še nadaljnje vzorčenje v jamah na navedenem območju (da bi našli vsaj še samca) in molekularne analize za razjasnitev pravilnega, specifičnega statusa osebkov, ki živijo v Beneških Predalpah, in njihovih filogenetskih odnosov znotraj rodu.
Keywords: Beneške Predalpe; cave-dwelling spiders; jamski pajki; Julian Prealps; new record; nova najdišča