The charter of fundamental rights of the European Union as an instrument of judicial Europeanisation - Vatovec, Katarina (Dignitas (Ljubljana), 2025)
Prispevek preučuje, ali in kako lahko Listina Evropske uni-je o temeljnih pravicah kot avtonomni vir primarnega prava Evropske unije deluje kot instrument sodne evropeizacije nanacionalni ravni. Čeprav je Listina z uveljavitvijo Lizbonske po-godbe decembra 2009 postala pravno zavezujoča, njeni učinki na nacionalna – zlasti ustavna – sodišča ostajajo razmeromapremalo raziskani. z namenom zapolnitve te vrzeli je v pri-spevku oblikovan analitični okvir, sestavljen iz doktrinarne, institucionalne, normativne in diskurzivne dimenzije, ki je za-snovan kot model za empirične raziskave sodne evropeizacije, ki jo spodbuja Listina. Uporabnost tega okvira se preveri na dveh odločbah slovenskega Ustavnega sodišča, ki posegata na področje prava Evropske unije in se v tem kontekstu nanašata tudi na Listino. Čeprav analiza dveh odločb Ustavnega sodišča ne omogoča niti delnih, še manj pa celovitih zaključkov glede evropeizacije ustavnosodne presoje prek Listine, ugotovitve kažejo, da Listina (lahko) vpliva na razlogovanje slovenskega Ustavnega sodišča, vzpostavljeni analitični okvir pa v obeh ana-liziranih odločbah zazna prisotnost doktrinarne, institucional-ne, normativne in diskurzivne dimenzije. Analitični okvir tako prispeva k prepoznavanju možnih načinov, prek katerih Listi-na (lahko) vpliva na ustavnopravno presojo in jo sooblikuje.
Keywords: case law; Charter of Fundamental Rights of the European Union; constitutional court; Človekove pravice; judicial Europeanisation; listine Evropske unije o temeljnih pravicah; Mednarodna sodišča; Slovenia; Slovenija; sodna evropeizacija; sodna praksa; ustavno sodišče; ustavnosodna presoja