O recepcijskih modelih v slovenski književnosti - Bernik, France (Slavistična revija, 1997)
Avtor raziskuje odnos kritike in literarne zgodovine 20. stoletje do slovenske literature. Odkriti skuša modele recepcije in ob uporabi recepcijske estetike ugotoviti, katere bistvene sestavine umetnosti pisanja so zanimale strokovnjake, ki so dela brali. Skuša tudi ugotoviti vrednost, ki so jo literarni kritiki in zgodovinarji pripisovali osnovnim literarnim sestavinam, in določiti smer, v kateri se razvija vrednotenje teh sestavin, tj. pojmovanje pomena in vloge literature.
Keywords: 20.st.; history of literature; literarna recepcija; literarna zgodovina; modeli; Slovene literature; slovenska književnost