Motivacija dijakov Srednje zdravstvene šole v Novem mestu za nadaljnje šolanje - Jezerinac, Mirna (Obzornik zdravstvene nege, 2000)
Članek povzema ugotovitve raziskave na temo motivacija dijakov srednje zdravstvene šole v Novem mestu za nadaljnje šolanje. Anketiranih je bilo 94 dijakov Srednje zdravstvene .šole v Novem mestu. Ugotavljala sem stopnjo zainteresiranosti oziroma motiviranosti dijakov za nadaljnje šolanje. Želje inmotivi v zvezi z nadaljevanjem šolanja so izrazito visoki. Pri srednješolcihprevladujejo zunanji motivacijski dejavniki. Velika večina dijakov želi nadaljevati s šolanjem in si na ta način zagotoviti boljši družbeni položaj. Iz rezultatov sodeč so pri njih v ospredju določeni objektivni cilji, medtem ko na vedoželjnost v tem prehodnem obdobju pozabljajo. Rezultati govorijo o nizki notranji motivaciji za učenje. Notranjamotivacija je ponavadi bolj učinkovita in trajna, čeprav delujeta zunanja in notranja motivacija velikokrat skupaj in vplivata druga na drugo.
Keywords: Adolescence; dijaki; education; Education, nursing; Faculty, nursing; izobraževanje; motivacija; Motivation; nega bolnika; Nursing care; Questionnaires; srednje zdravstvene šole