Nove tehnologije v nevropsihološki diagnostiki in psihološki rehabilitaciji - Čižman Štaba, Urša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
V klinični psihologiji se vse več uporabljajo nove tehnologije tako v nevropsihološki diagnostiki in kognitivni rehabilitaciji kot tudi v psihoterapiji. Večina nevropsiholoških ocen vključuje vsaj en korak, ki ga upravljajo, ocenjujejo ali interpretirajo računalniki ali druge tehnologije. V prispevku je predstavljen nabor tehnoloških ukrepov, ki se vedno pogosteje uporabljajo tako v Sloveniji kot po svetu. V rehabilitaciji je najbolj razvejena uporaba novih tehnologij, kot so računalniški programi kognitivne rehabilitacije, navidezna resničnost, računalniško podprta nevropsihološka diagnostika, pametni telefoni in tablični računalniki. Najbolj uveljavljena tehnologija na tem področju je računalniško podprta nevropsihološka diagnostika, ki omogoča boljšo ekološko veljavnost in ekonomičnost
Keywords: cognitive rehabilitation; Computing Methodologies; kognitivna rehabilitacija; navidezna resničnost; neuropsychological diagnostics; Neuropsychology; nevropsihološka diagnostika; psihološka rehabilitacija; psychological rehabilitation; psychology; technology; tehnologija; virtual reality