General Rudolf Maister Vojanov (1874–1934) in glasbeno plesna umetnost - Križnar, Franc (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2024)
Bil je humanist: poet, bibliofil, slikar … in še kaj. Njegova poezija v dveh zbirkah (Poezije, 1904 in 2003, in Kitica mojih, 1929 in 2003) kaže na glasbene in plesne elemente. Ti v ritmično metričnih ureditvah in rimah kažejo na tenkočutnega pesnika. Cela plejada slovenskih skladateljev je (na)pisala na njegovo poezijo zbore: moški, mešani, ženski in mladinski, samospevi in šansoni. Podpisali so jih: F. Gerbič, G. G. Krek, največ E. Adamič, J. Jež, J. Golob, A. Kumar, A. Misson, M. Reichenberg, J. Ivanušič (šansoni) idr. Kar tri inštrumentalne koračnice K. Klime (F. Es in J. Šalamon), S. Avsenik, ml. in T. Habe pa neposredno povezujejo vojaškost in poezijo v eno in isto interdisciplinarno dejavnost generala Maistra.
Keywords: glasbeni in plesni elementi; Kitica mojih; koračnice; Maister, Rudolf; marches; musical and dance elements; onomatopoeic words; onomatopoetski izrazi; Poezije