Attractions and repulsions - Paksi-Petró, Csilla (Central European Public Administration Review, 2024)
Namen: Staranje javnih uslužbencev je največja težava javnih institucij v Evropi, delodajalci pa vse težje ponujajo ustrezno motivacijo in privlačne delovne pogoje za različne generacije. Raziskave v zadnjih desetletjih se osredotočajo na orodja ter kadrovske in komunikacijske strategije, s katerimi bi institucije zadržale nadarjeno delovno silo in okrepile njeno zvestobo. Študija s pomočjo pregleda literature proučuje konkurenčnost madžarske javne uprave in skuša ugotoviti, kako privlačna na madžarskem trgu dela je kariera v javni upravi. Prispevek na koncu poda nekaj predlogov, kako lahko vlade proaktivno pritegnejo in zadržijo nadarjeno naslednjo generacijo javnih uslužbencev. Zasnova/metodologija/pristop: Prispevek je opisen in sintetičen ter temelji na obsežnem, celovitem poznavanju in sistematizaciji domače in mednarodne literature in zakonodaje. Ugotovitve: Največji izziv pri upravljanju s kadri v javni upravi je nadomestitev starejše generacije, prenos znanja in praktičnih izkušenj ter pridobivanje generacij Y in Z z ustvarjanjem njim privlačnih delovnih pogojev. Prispevek na podlagi literature in prakse povzema možnosti za reševanje omenjenih kadrovskih izzivov ter predlaga rešitve za vprašanja zaposlovanja in ohranjanja zaposlenih. Praktične posledice: Javna uprava od nekdaj velja za posebno področje, katerega načela delovanja in procesi se bistveno razlikujejo od tistih v zasebni sferi. Obsežna strokovna literatura z razlago generacijske menjave proučuje kadrovska orodja, potrebna za pridobivanje in ohranjanje zaposlenih. Nekatera od predlaganih orodij in ukrepov se lahko razlikujejo od tradicionalne organizacijske kulture javne uprave. Prispevek postavlja temelje za naslednjo empirično fazo raziskave, v kateri bodo raziskani glavni dejavniki, ki zaposlene v javni upravi motivirajo in spodbujajo njihovo predanost. V tej fazi se bo tudi proučilo, ali se omenjeni dejavniki razlikujejo od tistih v zasebnem sektorju in kako se na tem področju kažejo edinstvene značilnosti javne uprave. S predstavitvijo razvojnih trendov na Madžarskem želi ta študija prispevati k znanstvenemu diskurzu o posebnostih tega vprašanja v Srednji in Vzhodni Evropi.
Keywords: civil service career; competitiveness; human resources potential; kadrovski potencial; kariera v javni upravi; konkurenčnost; labour shortages; pomanjkanje delovne sile