Video CD - izkoriščanje konteksta televizije - Šavel-Burkart, Saša (Monitor ISH, 2006)
Televizija se je v osemdesetih že uveljavila kot eden najpomembnejših medijev sodobne vizualne umetnosti. Analiza bienala VIDEO CD, ki se je v letih 1983-1989 dogajal v Cankarjevem domu v Ljubljani, je pokazala, da je imel ta enkratni festival pomembno vlogo tako v bivšem jugoslovanskem prostoru kot v širšem mednarodnem prostoru, saj se je prvič in zadnjič v zgodovini videa zgodilo, da je festival omogočal tudi eksperimentiranje z najnovejšo tehnologijo, produkcijo video umetnosti ter sodelovanje z javno oz. državno televizijo. Koncept festivala VIDEO CD bi lahko razumeli kot vrhunec ideje, ki je nastala s pojavom prvega videa. Video umetnost se je vzpostavila institucionalno.
Keywords: video; television; televizija; vide oumetnost; umetnost; art; bienale; Video CD