Dostavni sistemi nanometrskih velikosti za vnos proteinov in genov - Cegnar, Mateja (Medicinski razgledi, 2005)
V prispevku predstavljamo sisteme in moznosti vnosa proteinskih ueinkovin in genov v telo. Dostavljanje ueinkovin na mesto delovanja postaja vse bolj pomembno, saj so se z odkritjem genoma in s tem povezanim znanjem o gensko zasnovanih boleznih pojavile ueinkovitejse in zelo specifiene ueinkovine. Novisistemi so poveeini nanometrskih velikosti (nanodelci, liposomi, nanokompleksi), zgrajeni iz doloeenih nosilnih snovi, in imajo sirok spekter prednosti. Omogoeijo ciljanje v tkivožcelico, poveeajo biolosko uporabnost ueinkovine, ji podaljsajo delovanje na ciljnem mestu ter nudijo zaseito pred encimsko razgradnjo, se posebej proteinom in nukleinskim kislinam. Vektorji zavnos genskega materiala v celico so virusni in nevirusni. Zaradi velikih pomanjkljivosti virusnih vektorjev postajajo zanimivejsi nevirusni vektorji, ki vkljueujejo nosilec s kationskim znaeajem, kar omogoea povezovanje z negativno nabito molekulo DNA. Tvorba kompleksov pomeni zaseito genskega materiala in olajsa vnos v celico. Za vodenje procesov v celici, kot so endocitoza, izstop iz lizosoma, razpad kompleksa, vstop v jedro in vkljueevanje v jedrno DNA, pripnejo na nosilni sistem specifiene molekule, ki poveeajo ciljanje, zlitje z membranami, spremenijo mikrookolje v celici ali drugaee vplivajo na celiene funkcije, ki olajsajo vnos genskega materiala v jedro. S kombiniranjem virusnih in nevirusnih vektorjev so razvili hibridne vektorje, ki so varnejsi od virusnih in ueinkovitejsi od nevirusnih.
Keywords: pharmacy; farmacija; zdravila; drug; zdravljenje; therapy; genska terapija; nanotehnologija; učinkovine; vnos v telo