Razvoj otrokovega vida - Lenassi, Eva (Medicinski razgledi, 2007)
Področje zorenja vida pri otrocih ostaja kljub dolgoletnim študijam aktualen predmet raziskav. Morfološke in funkcionalne spremembe vidne poti so najizrazitejše v prvih letih življcnja, ko pride do razvoja osrednjega dela mrežnice, do mielinizacije vlaken v vidni poti ter do razvoja vidne skorje. Zorenje vidne poti lahko proučujemo s klinično oceno vidne funkcije in z elektrofiziološkimi metodami. Pri slednjih z elektroretinografijo (ERG) objektivno ocenjujemo delovanje mrežnice, z vidnimi evociranimi potenciali (VEP) pa delovanje ostale vidne poti. Nameni naše raziskave so bili: oceniti klinični in elektrofiziološki razvoj vidne funkcije pri dojenčkih in predšolskih otrocih, primerjati klinično ocenjeno ostrino vida z elektrofiziološkimi odzivi ter izdelati normative za elektrofiziološko testiranje dojenčkov in predšolskih otrok za Enoto za vidno elektrofiziologijona Očesni kliniki v Ljubljani. V prospektivni raziskavi je sodelovalo 45 zdravih otrok, starih od 1,5 meseca do 7,5 let. Pri vsakem smo opravili oftalmološki pregled in elektrofiziološke meritve. Ugotovili smo, da se jc ostrina vida v skladu s pričakovanji naglo izboljševala v prvih letih življenja in dosegla odraslo stanje med tretjim in četrtim letom starosti. Prikazali smo tudi s starostjo pogojene spremembe v parametrih elektrofizioloških odzivov. Dokazali smo povezanost med klinično oceno vidne funkcije in elektrofiziološkimi odzivi. Izdelali smo normativne vrednosti za elektrofiziološko testiranje dojenčkov in predšolskih otrok za Enoto za vidno elektrofiziologijo na Očesni kliniki v Ljubljani, ki bodo omogočale zgodnejše in učinkovitejše odkrivanje patologije v celotni vidni poti.
Keywords: Elektroretinografija; Child Development; Evocirani potenciali vidni; Vision; Visual Acuity; Otrok, razvoj; Electroretinography; Vid; Vid, ostrina; Evoked Potentials, Visual; oftalmologija; razvoj; otroci; child