Indigenous Australian texts in European English departments - Polak, Iva (ELOPE (Ljubljana), 2013)
Čeravno so danes nekanonizirani anglofonski predmeti v študijskih programih angleških oddelkov v Evropi nekaj povsem običajnega, so še vedno deležni obrobne pozornosti v razmerju do britanskega in ameriškega kanona. Ne glede na to predmeti, ki se osredinjajo na kulturni domet postkolonialnih glasov, da ne rečemo najbolj obrobnih postkolonialnih glasov, ne le da predstavljajo izziv stopnji, do katere se nam je uspelo odmakniti od eurocentrizma v literarni teoriji, marveč tudi razgaljajo zapletenost trenutnih kulturnih teženj, kot je npr. pogosto izražena politika multikulturnosti. Članek dokazuje, da tisti študijski programi, ki vključujejo besedila domorodnih avstralskih avtorjev, razkrivajo zgodbo o preživetju v deželi, ki je dobesedno multikulturna, in poudarjajo pomen osebnega izrekanja, ki je lokalno in hkrati globalno. Tovrstna vprašanja tematizirajo dela znamenitih domorodnih avtorjev: Doris Pilkington/Nugi Garimara (Follow the Rabbit-Proof Fence, 1996), John Muk Muk Burke (Bridge of Triangles, 1994) and Alexis Wright (Carpentaria, 2006).
Keywords: anglofonske alternative; avstralska besedila domorodcev; Europe; Evropa; globalno in lokalno; multikulturnost; poučevanje književnosti