Prehod učinkovin na mesto delovanja v osrednjem živčnem sistemu - Laptoš, Tomislav (Farmacevtski vestnik, 2015)
Staranje populacije in pričakovana visoka kvaliteta življenja bosta tudi v prihodnje povečevala uporabo zdravil, ki delujejo v centralnem živčnem sistemu. Razvoj novih učinkovin žal ovira tudi slab prehod preko krvno-možganske pregrade, ki onemogoča doseganje farmakološkega učinka. V članku so predstavljeni poglavitni mehanizmi prehoda snovi v osrednje živčevje ter načini modifikacije zdravilne učinkovine in farmacevtske oblike za doseganje boljših kliničnih izidov zdravljenja.
Keywords: drug; zdravila; prehod učinkovin; centralni živčni sistem