Bančno kreditno razmerje - Arhar, France (Podjetje in delo, 2013)
Banke so posebne vrste finančni posredniki in so pri zbiranju finančnih virov v celoti odvisne od zaupanja vlagateljev. Njihove zahteve morajo izpolniti na poziv, brez dolžniške zamude, na drugi strani pa se pri plasiranju teh sredstev izbranim dolžnikom soočajo z različno dolgimi plačilnimi zamudami oziroma lahko celo s propadom posameznega dolžnika. Na podlagi tega je jasno, da je neprofesionalen pristop k analizi tveganja eden od temeljnih vzrokov za njihov neuspeh. Prispevek želi opozoriti na nekatere specifične vzroke, ki so se pojavili na našem trgu po vstopu Slovenije v EU in ob prevzemu evra.
Keywords: bančništvo; banke; ekonomska kriza; kreditiranje