Sodelovanje slovenskih gozdarskih strokovnjakov v zvezi IUFRO - Leban, Vasja (Gozdarski vestnik, 2026)
Mednarodna zveza gozdarskih raziskovalnih organizacij IUFRO že več kot 130 let povezuje strokovnjake s področja gozdarstva, lesarstva in drugih, z gozdom povezanih področij ter skrbi za prenos znanja med njenimi člani in širše v skupnosti. V Sloveniji pri prenosu znanja in informacij s področja gozdarstva med strokovno javnostjo že skoraj sto let igra ključno vlogo revija Gozdarski Vestnik (GV). Slednja pomembno razširja tudi novice in poroča o dogajanju iz zveze IUFRO. V prispevku predstavljamo kratko zgodovino zveze IUFRO, pregled objavljenih prispevkov, povezanih z zvezo IUFRO, ter osvetljujemo vlogo slovenskih gozdarskih strokovnjakov in raziskovalcev pri delovanju zveze IUFRO. Po izgradnji korpusa besedil, objavljenih v reviji GV, smo korpus preiskali po ključnem terminu IUFRO v vseh sklonih in oblikah. Vsaki najdbi smo pripisali vsebinsko ali strukturno kategorijo in izluščili avtorje besedila, kjer se termin nahaja. V reviji GV termin prvič zasledimo leta 1957, od takrat pa v povprečju skoraj dvakrat na izdano številko. Najpogosteje ga zasledimo v kontekstu poročil z dogodki ali o dogodkih IUFRO, uporabljene metodologije ali klasifikacije, kot literatura na seznamu virov ali zgolj kot omemba v besedilu prispevka. Avtorji teh prispevkov so bili udeleženci dogodkov, funkcionarji ali uporabniki metodologije ali klasifikacije, ki je bila oblikovana pod okriljem zveze. IUFRO ostaja pomemben igralec v svetovni gozdarski sferi in nadaljuje svoje poslanstvo, pri čemer bodo sodelovali tudi slovenski strokovnjaki.
Keywords: besedilni korpus; forestry; frekvenčna analiza; frequency analysis; gozdarstvo; history; IUFRO; IUFRO world congress; svetovni gozdarski kongres; word corpus; zgodovina