Pravopisna obravnava imen znamk in industrijskih izdelkov ter posledice spreminjanja njihovih lastnoimenskih funkcij - Dobrovoljc, Helena (Jezik in slovstvo, 2009)
V prispevku je prikazana jezikoslovna obravnava imen znamk in industrijskih izdelkov kot skupine stvarnih lastnih imen. Prek sprememb na različnih jezikovnih ravninah je nakazan proces spreminjanja lastnoimenskih funkcij znamk v različnih stopnjah - vse do prehoda v občno ime. Ob nastanku generičnih imen iz blagovnih znamk je predstavljena obravnava teh imen v slovarjih druge polovice 20. stoletja, posebej pa so orisane pomanjkljivosti aktualne kodifikcije. Ob primeru znamke Teflon so opisane zadrege, nastale zaradi protislovja med pravnimi zakoni ter marketinškimi in jezikovnimi načeli.
Keywords: generična imena; hrematonimi; knjižna norma; onomastics; onomastika; orthography; pravopis; Slovene; slovenščina; stvarna imena