Arno Geigers Es geht uns gut aus der Sicht des zeitgenössischen Familien- und Generationsromans - Bryk, Maria (Acta neophilologica, 2009)
Besedilo poskuša predstaviti stalno bolj priljubljeni žanr - družinski in generacijski roman - na primer priznanega dela Arno Geigerja Es geht uns gut (2005). Naloga zastavlja vprašanje, zakaj je ta literarni žanr dandanes tako aktualen. Eden izmed možnih odgovorov je dejstvo, da družinski in generacijski roman odlikuje velika vsestranskost, univerzalnost in povezovanje različnih tako tradicionalnih kot tudi sodobnih imen. Družinski in generacijski konflikti predstavljajo glavni motiv žanra, ki je pogosto, kot pri Geigherju, tesno povezan z drugo pomembno temo, kot je obračun z zgodovino- v primeru nemških romanov predvsem z nacizmom. Es geht uns gut ne skuša pri tem pokazati na objektiven način zgodovinske resnice, ampak predstavlja preteklost kot je prisvojena , shranjena in posredovana v družinskem spominu z njegovo tendenco do izpodrivanja in nevtralizacije negativnih dogodkov. Veliko pozornosti posveča Geiger tematizaciji družabnih sprememb, predvsem na primeru borbe protagonistk romana za izboljšanje njihovega položaja v krogu najbližje družine in družbe. Besedilo proučuje tudi tradiconalen motiv žanra - vzpon in propad družine. Es geht uns gut predstavlja zanimiv primer sodobnega družinskega in generacijskega romana, ker se navezuje na tradicijo žanra, sprejema tipične motive in se hkrati z njihovo bolj sodobno realizacijo.
Keywords: avstrijska književnost; avstrijski roman; Geiger, Arno, 1968-; Geiger, Arno: Es geht uns gut; generacijski roman; German-language literature; literarne študije; nemška književnost; sodobni roman