Foucaultovi pogledi na literaturo - Širca, Alen Albin (Primerjalna književnost, 2010)
Razprava tematizira Foucaultova razmišljanja o literaturi v kontekstu njegove misli, ki je razdeljena v štiri faze. Temeljna ugotovitev je, da Foucault v arheološki in genealoški fazi, se pravi od konca šestdesetih let naprej, v literaturi ne vidi več prostora emancipacije in transgresije, ampak samo še dispozitiv oblastne moči oziroma ideološki aparat "buržoazije".
Keywords: Foucault, Michel, 1926-1984; književnost; literature; philosophy; filozofija; society; družba; strukturalizem; literarna fikcija; avtorstvo