An institutionalist view of public relations and the evolution of public relations in transition economies - Lah, Marko (Javnost (Ljubljana), 2010)
Članek predstavlja institucionalistični pogled na odnose z javnostmi kot izboren mehanizem za ohranjanje korporacijske moči. Institucionalistična teorija podjetja, ki temelji na galbraithovski in marksistični tradiciji, ponuja priročen okvir za vključevanje odnosov z javnostmi v ekonomijo. Avtorjipredstavijo vlogo menedžerjev odnosov z javnostmi, ustvarjanje in upravljanje vsebine in metod financiranja odnosov z javnostmi. Institucionalistični pristop vključuje tudi pomembne vidike za analizo razvojaodnosov z javnostmi v tranzicijskih gospodarstvih, kar je prikazano s preliminarno periodizacijo razvoja odnosov z javnostmi. Potem ko so "uspešno" pomagali pri nevtraliziranju turbulentnih socialnih posledic tranzicijskih procesov v začetni fazi tranzicije, oddelki za odnose z javnostmi v tranzicijskih podjetjih zdaj pogosto uporabljajo proaktivne strategije odnosovz javnostmi, da bi povečali korporacijsko moč.
Keywords: podjetja; korporativna identiteta; odnosi z javnostmi