Enako plačilo za enako delo ali delo enake vrednosti v praksi - Poje, Andreja (Teorija in praksa, 2019)
V tem prispevku obravnavamo dohodkovne neenakosti med ženskami in moškimi v Sloveniji in v izbranih treh poklicih med letoma 1999 in 2015. V nasprotju z razširjenim prepričanjem, da razlik v dohodkih med spoloma v Sloveniji ni, je analiza potrdila, da razlike v dohodkih med ženskami in moškimi obstajajo, še posebej, ko primerjamo ženske in moške z isto izobrazbo in izkušnjami ter na ravni delovnega mesta. Ženske so v Sloveniji med letoma 2010 in 2015 v povprečju zaslužile 6,2 odstotka manj kot moški in 11,9 odstotkov manj kot moški na enakem delovnem mestu. V istem obdobju so na ravni celotne populacije ob isti izobrazbi in izkušnjah ženske zaslužile skoraj 20 odstotkov manj, na delovnem mestu pa 14 odstotkov manj. Povprečni dohodki moških so v vseh treh analiziranih poklicih in v vseh letih višji od povprečnih dohodkov žensk; dohodkovna vrzel med spoloma v opazovanih poklicih in njene spremembe v času pa se med poklici razlikujejo. Rezultati opravljene analize bodo izhodišče za nadaljnje raziskovanje vzrokov za plačno vrzel med spoloma.
Keywords: Enako plačilo za enako delo; Equal pay for equal work; Gender inequality; moški; Plače; policija; razlike v plačilu; spol; Spolna neenakost; visoko šolstvo; Wages; zdravstvo; ženske