Globalising network public spheres - Ludes, Peter (Javnost (Ljubljana), 2009)
Trend razvoja v tako imenovano televizijsko družbo s parasocialnimi interakcijami iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja je sedaj pripeljal do nasilne mediatizacije in razkroja javne sfere v zasebne trge pozornosti. Članek išče odgovore na štiri ključna vprašanja: 1. Kaj te tendence pomenijo za novinarje, ki želijo poročati o različnih, protislovnih vsebinah? 2. V kakšni meri nove informacijske in komunikacijske tehnologije pripravljajo in okvirjajo javne diskurze ali pa le uvajajo povsem novo kodiranje razvedrila in komercializacije trgov pozornosti? 3. Kako je mogoče v sodobnem 'infotainmentu' preseči našo brezbrižnost do preteklosti in prihodnosti? 4. Odgovori na ta vprašanja so povezani s Habermasovim pojmom 'navidezne javne sfere' ter s kombinacijo Habermsove in Castellsove teorije, ki bi lahko omogočila ustreznejšo konceptualizacijo globalnih mrežnih javnih sfer.
Keywords: javna sfera; javnost; globalizacija; globalization; informacijska družba; communication; komuniciranje; komunikacijska tehnologija; digitalne komunikacije