Zakaj potrebujemo normativno analizo kolektivnih pogodb - Kresal Šoltes, Katarina (Delavci in delodajalci, 2016)
Eden od osrednjih ciljev reforme trga dela leta 2013 je bil povečati vlogo kolektivnih pogajanj pri dograjevanju zakonskega sistema varne prožnosti (flexicurity). Avtorica analizira vsebino kolektivnih pogodb dejavnosti zasebnega sektorja in ugotavlja, da so večinoma izkoristile nove možnosti za derogacijo zakonske ureditve v smeri večje prožnosti in zniževanja stroškov dela (in peius), ne urejajo pa celovito ukrepov, ki bi naslavljali druge sodobne izzive trga dela kot so usklajevanje dela in družine ter enakost spolov, staranje prebivalstva, netipične oblike zaposlovanja idr.
Keywords: delodajalci; delovno pravo; kolektivne delovne pogodbe; pravice; pravna ureditev; sindikati; trg dela; zaposleni