Optimiranje pretoka naročil v prilagodljivih obdelovalnih sistemih z genetskimi algoritmi - Pahole, Ivo (Strojniški vestnik, 2003)
Optimiranje pretoka naročil v prilagodljivih obdelovalnih sistemih je vedno znova zelo pereče. Poleg znanih običajnih metod optimiranja pretoka se uveljavljajo tudi nedeterministične metode. Metode optimiranja pretokov z genetskimi algoritmi spadajo med omenjene metode. V prispevku sta definirani dve prilagoditveni funkciji, ki opiseta problem optimiranja časov in stroskov izvedbe naroeila. Z metodo genetskih algoritmov je nato izvedeno iskanje taksnega pretoka, da je vrednost prilagoditveni funkcij čim manjša.
Keywords: sistemi obdelovalni prilagodljivi; pretok naročil; optimiranje; algoritmi genetski; naročila; genetski algoritmi