Injury of the axillary artery - Krnić, Anton (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Poškodba aksilarne arterije je življenjsko nevarna. Zahteva takojšnjo pomoč s kompresijo žile in pri mnogih bolnikih moramo narediti eksplorativno operacijo. Zaradi ugotavljanja prehodnosti žile je po posegu često potrebno narediti tudi angiografijo. Prikaz primera. Poročamo o poškodbiaksilarne arterije pri 28-letni bolnici. Čeprav smo z dvojnim ultrazvokom natančno opredelili postoperativne prestenotične in poststenotičnespremembe, smo jih potrdili še z angiografijo. Preiskava je pokazala obsežen kolateralen pretok v aksili in motnje perfuzije z aksilarno arterijo. Bolnico smo ponovno operirali, narejena je bila trombektomija v aksilarni arteriji in prišlo je do znatnega izboljšanja prekrvavitve zgornjegauda. Zaključki. V opisanem primeru smo z dvojnim ultrazvokom natančnoopredelili spremembe v aksili in bi lahko celo opustili preiskavo z angiografijo.
Keywords: Adult; aksilarna arterija; arterije; Axillary Artery; diagnostika; Injuries; Odrasli; Pazdušna arterija; poškodbe; Surgery; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika