Sinteza in opredelitev stranskoverižnih tekočekristalnih poliuretanov z metoksiazobenzensko mezogeno enoto - Brecl, Marko (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Iz 4-(omega-(bis(2-hidroksietil)amino)alkoksi)-4`-metoksiazobenzenov in heksametilen diizocianata v ekvimolarnem razmerju smo sintetizirali stranskoverižne tekočekristalne poliuretane z metoksiazobenzensko mezogeno enoto, vezano na polimerno verigo preko gibljivih oligometilskih stranskih verig različnih dolžin n. Tekočekristalno obnašanje in temperature faznih prehodov poliuretanov in diolov z različnimi dolžinami gibljivih stranskih verig smo določili z DSC meritvami. Polimeri z n=8 in več so tekočekristalni.
Keywords: polimeri; chemistry; kemija; sinteza; poliuretani