Tarčno zdravljenje kronične limfocitne levkemije z zaviralci Brutonove tirozin kinaze - Avsec, Damjan (Farmacevtski vestnik, 2022)
Kronična limfocitna levkemija (KLL) je bolezen kopičenja monoklonskih limfocitov B v krvi in limfatičnih organih in predstavlja najpogostejšo levkemijo pri odraslih v Sloveniji. V zadnjem desetletju je zdravljenje KLL doživelo korenito prenovo, saj so zlati standard kemoimunoterapijo nadomestile majhne tarčne molekule. Prvi v tej vrsti so zaviralci Brutonove tirozin kinaze (ibrutinib, akalabrutinib) in fosfatidilinozitol 3-kinaze (idelalizib, duvelizib), ki delujejo na receptorsko pot limfocitov B. V tem članku predstavljamo razvoj, pomen in prihodnost zaviralcev Brutonove tirozin kinaze pri tarčnem zdravljenju KLL.
Keywords: akalabrutinib; BTK; ibrutinib; Imunoterapija; Kronična limfocitna levkemija