Sprachkontrastive Lokalisierung in Audioguides - Roncoroni, Tiziana (Scripta manent (Ljubljana), 2025)
Avtorica v študiji kontrastivno analizira strategije za prostorsko orientacijo, uporabljene v avdiovodnikih za vodenje po stavbnih kompleksih. V empirični študiji primera štirih avdiovodnikov z jezikovnim parom nemščina–italijanščina (dva izvirnika in dva prevoda), ki se osredotoča na makro- in mikroorientacijo, se kažejo jasne tendence: medtem ko je pri avdiovodnikih v nemščini opaziti pogostejšo rabo deiktičnih izrazov ter večjo zgoščenost informacij v smislu kopičenja prislovnih določil kraja in sekundarne lokalizacije, je pri obeh avdiovodnikih v italijanščini krajevna določitev bolj eksplicitna, z njo povezane informacije so manj zgoščene, pogostejša je raba dinamičnih glagolov. Vsi štirje avdiovodniki izkazujejo jasno prostorsko logiko (nem. Raumlogik) in notranji referenčni okvir, pomembno vlogo pa imajo tudi absolutne in relativne reference. V obeh izvirnih avdiovodnikih je osrednja figura v prostorski shemi uporabnik, v prevodih pa so bolj izpostavljeni muzejski eksponati. Usmerjanje po zamišljeni poti je prisotno predvsem v izvirnem italijanskem avdiovodniku. V prihodnjih raziskavah bi bilo treba te ugotovitve preveriti na večjem korpusu besedil, podrobneje analizirati jezikovno specifična sredstva in preveriti dejansko razumevanje pri uporabnikih.
Keywords: audio guides; Audioguides; avdiovodniki; dinamična lokalizacija; dynamic localisation; dynamische Lokalisierung; German–Italian language pair; jezikovni par nemščina–italijanščina; macro-synchronisation; makrosinronizacija; Makro-Synchronisation; micro-synchronisation; mikrosinhronizacija; Mikro-Synchronisation; Sprachenpaar Deutsch–Italienisch; static localisation; statična lokalizacija; statische Lokalisierung