Uspešnost tržnega komuniciranja na medorganizacijskih trgih - Jerman, Damjana (Akademija MM, 2009)
Sestava tržnokomunikacijskega spleta in integriranost posameznih instrumentov se s časom spreminjata in sta odvisna tudi od vrste izdelčnega trga (porabniški ali medorganizacijski). V prispevku smo pristopili k oblikovanju in testiranju modela tržnega komuniciranja z vidika organizacij, ki delujejo na medorganizacijskih trgih. Na osnovi proučevane literature s področja tržnega komuniciranja in medorganizacijskih trgov smo najprej proučili dejavnike, ki vplivajo na uspešnost tržnega komuniciranja - vir komuniciranja, komunikacijsko sporočilo, cilji tržnega komuniciranja, komunikacijske poti, ciljna skupina in dvosmernost komuniciranja. Poleg teh odnosov smo raziskali tudi odnose med uspešnim tržnim komuniciranjem ter njegovo posledico - vpliv uspešnega tržnega komuniciranja na uspešnost organizacij, tako s trženjskega, finančnega kot tudi drugih vidikov. Strukturni model uspešnosti tržnega komuniciranja smo empirično preverili na vzorcu slovenskih organizacij, ki delujejo na medorganizacijskih trgih in potrdili pozitivno povezanost med proučevanimi konstrukti. Prispevek ponuja celovit pogled na uspešnost tržnega komuniciranja kot posledico in vzrok v procesu tržnega komuniciranja.
Keywords: marketing; podjetja; poslovna strategija; trženje; tržno komuniciranje; uspešnost