Povečanje dostopnosti elektronskih knjig osebam s slepoto ali slabovidnostjo z ustreznimi postopki v procesu digitalizacije - Hari, Andreja (Knjižnica, 2021)
Namen: V članku ugotavljamo uporabniško izkušnjo oseb s slepoto ali slabovidnostjo pri branju e-knjig in sicer za namen povečanja dostopnosti le-teh tekom digitalizacije. Metodologija/pristop: Raziskava je sestavljena iz pregleda relevantnih raziskav, strokovnih priporočil in anketne raziskave bralcev e-knjig med osebami s slepoto ali slabovidnostjo v enajstih evropskih državah. Slednja je potekala med 20. aprilom in 30. junijem 2020, v njej je bilo zajetih 525 respondentov, ki so odgovorili na vsaj polovico vprašanj. Za obdelavo rezultatov smo uporabili kvantitativno analizo zbranih odgovorov. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da bi z uvedbo dodatnih postopkov tekom digitalizacije poskrbeli za boljši dostop in učinkovitejšo uporabniško izkušnjo. Poudarek je predvsem na pregledu kakovosti prepoznave besedila OCR, uvedbi strukture besedila in primernem oblikovanju. Pomembno je tudi omogočanje prilagajanja prikaza vsebine lastnim potrebam, in omogočanje formata, do katerega lahko uporabniki dostopajo na čim več različnih napravah in s pomočjo različnih podpornih tehnologij. Omejitve raziskave: Zaradi različnega števila respondentov na posamezno državo je interpretacija možna le na ravni skupnega števila respondentov. Zaradi neverjetnostnega vzorčenja rezultatov ne moremo posploševati na celotno populacijo oseb s slepoto ali slabovidnostjo. Tekom obdelave podatkov so bile ugotovljene tudi nekatere pomanjkljivosti vprašalnika. Izvirnost/uporabnost raziskave: Raziskava knjižničarjem in drugim zainteresiranim nudi vpogled v postopke, ki bi osebam s slepoto ali slabovidnostjo približali digitalizirano gradivo in jim tako lažje omogočali vključevanje v družbo. K razmisleku in potencialnim spremembam želimo spodbuditi vse zainteresirane institucije, ki izdelujejo e-gradivo, ne le digitalizirano, ampak tudi izvorno digitalno.
Keywords: digitalizacija; dostopnost; elektronske knjige; knjižnične storitve; osebe s slabovidnostjo; osebe s slepoto; uporabniki s posebnimi potrebami