Breeding distribution and ecology of the black stork Ciconia nigra in the Sava alluvial wetlands, Croatia - Scneider-Jacoby, Martin (Acrocephalus, 1999)
V obdobju 1986-1988 je bila v savski loki na Hrvaškem opravljena sistematična ornitološka študija o gnezditveni razširjenosti in ekologiji črne štorklje. Območje raziskovanja obsega 1.766 km2 z mnogimi pomembnimi biotopi: 612 km2 poplavnih površin, 522 km2 avtohtonih trdolesnih lok (3/4 poplavljenih), 119 km2 mokrih pašnikov, 121 km2 košenih travnikov, 16 km2 ribnikov in 42 km2 rek (tab. 1). Med študijo je bilo zabeleženih 469 opazovanj, med katerimi je bilo naštetih skupaj 1.151 črnih štorkelj. V 64% opazovanj je bila opažena ena štorklja, v 27% dve in v šestih primerih več kot 30 osebkov hkrati (največ 69). Največ opazovanj je bilo zabeleženih aprila in maja, ko so bile ptice na teritorialnih preletih obrežnih gozdov (sl. 2, 3). 81% opazovanj je bilo zabeleženih na poplavnih površinah, 60% v gozdnatih predelih ali v letu nad njimi, 16% na mokrih pašnikih, 5% na traviščih, 4% na ribnikih in 3% na Savinih pritokih. Črne štorklje so bile opažene v 44% od skupno 362 kvadratov v prikazani mreži (2 x 2 km, sl. 4, 6). Avtor v članku razpravlja o njihovi razširjenosti. Gnezda so bila opažena v 26 kvadratih in 45 kvadratov je bilo teritorialnih. Populacija to živečih črnih štorkelj je ocenjena na najmanj 70 gnezdečih parov. To območje je zaradi dejstva, da v njem živi najmanj 1% evropske populacije, mednarodnega pomena.
Keywords: bird; Birds; ptice; ornitologija; Ecology; črna štorklja; Population density; Hrvaška; Croatia; Animal nutrition; gnezdenje; ekologija; Behavior, animal