Odločitvena drevesa in sistemi z večdimenzionalnimi rešitvami - Šprogar, Matej (Uporabna informatika (Ljubljana), 2000)
Pri sprejemanju odločitev je današnjemu strokovnjaku lahko v veliko pomoč sistem za podporo odločanju, ki je sposoben pregledati ogromne količine podatkov. Odločitveni sistem mora biti zanesljiv in tudi dovolj sposoben, da zadosti vsem zahtevam. Članek predstavlja razširitev koncepta odločitvenih dreves na multidimenzionalna - vektorska - drevesa, ki so sposobna dati odgovor na več različnih vprašanj hkrati, in evolucijski pristop h gradnji takšnih dreves. Vektorsko drevo pomeni zlitje več klasičnih odločitvenih dreves, ki delujejo nad isto množico atributov, a dajejo odgovore na različna vprašanja. Takšno drevo je enostavnejše za uporabo, lažje ga je analizirati in izraža možne povezave med končnimi odločitvami, ki drugače niso vidne. Predstavljeno je orodje DecRain, ki gradi vektorska odločitvena drevesa s pomočjo genetskih algoritmov.
Keywords: DecRain; genetika; informatika; odločitvena drevesa