Opis in vetrovna statistika najbolj priljubljenih točk za jadranje na deski, kajtanje in foilanje v severnem Jadranu - Majerič, Matej (Šport (Ljubljana), 2018)
Namen prispevka je bil opisati vetrovne in druge značilnosti najbolj priljubljenih točk za jadranje na deski, kajtanje in foilanje v Beneškem in Tržaškem zalivu, Istri in Kvarnerju. Podatke za opis smo zbrali z opazovanjem značilnosti in pojavov pri več kot 25-letnem ukvarjanju z jadranjem na deski; v zadnjem času pa tudi kajtanjem in foilanjem. Podatke o mesečni statistiki hitrosti vetra smo zbrali z aplikacijo Windguru.com. Podatke o povprečnih dnevnih in nočnih temperaturah smo poiskali na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. Pri opisih pojavov na morski gladini smo uporabili Douglasovo lestvico stopnje vzvalovanosti morja. Točke smo razvrstili glede na primernost za tiste, ki se učijo jadranja na deski, kajtanja ali foilanja; in glede na tiste, ki iščejo začetne izkušnje s samostojnim ukvarjanjem; pa tudi izkušene, ki iščejo svoje meje, in zelo izkušene, ki so našli skrajne meje. Ugotovili smo, da so povprečne mesečne temperature ozračja in morja primerne za ukvarjanje s temi športi pri nas celo leto. Statistika o številu dni tedensko, ko piha veter s hitrostjo več kot 3Bft+, kaže, da je le-teh povprečno dva do tri v vseh tednih v letu. Pregled značilnosti najbolj znanih točk je pokazala, da so v zgornjem delu Jadrana tako tiste, ki spominjajo na otroško igrišče, kakor tudi tiste, ko narava občasno pokaže svojo najbolj surovo moč.
Keywords: foilanje; hitrost vetra; jadranje na deski; Jadransko morje; kajtanje; lokacije; opis; statistika; temperature; vetrovi (meteorologija); vodni športi