Frazni glagoli v rezijanskem narečju slovenščine - Šekli, Matej (Annales. Series historia et sociologia, 2016)
V prispevku so obravnavani frazni glagoli, tj. glagoli tipa delati greh "grešiti" v rezijanskem narecju slovenščine, natancneje v krajevnem govoru kraja Solbica/Stolvizza (točka SLA 59, OLA 1). Prikazani sta njihova geneza in tipologija. Tovrstni glagoli so v rezijanščini v veliki večini primerov nastali kot posledica kalkiranja fraznih glagolov iz sosednjih romanskih jezikov, tj. furlanščine in italijanščine. Rezijanski frazni glagoli so glede na odsotnost/prisotnost frazeologizacije proste besedne zveze ali frazemi. Težišče razprave je na obravnavi slabljenja slovarskega pomena polnopomenskega glagola kot sestavine fraznega glagola in njegove frazeologizacije.
Keywords: copulas; frazeologizacija; frazni glagoli; glagol; idiomatization; rezijansko dialect; rezijanščina; Slovene; Slovene dialectology; Slovene dialects; Slovene-Romance language contact; Slovenian language; slovenska narečja; slovensko-romanski jezikovni stik; slovenščina; verb