Knjižnice v Mariboru v obdobju od 1918 do 1941 - Potočnik, Dragan (Prispevki za novejšo zgodovino, 2020)
Pokazatelj kulturnega dogajanja v Mariboru so gotovo tudi knjižnice. Knjižničarstvo je v mestu zaživelo po letu 1918. Iz predvojne znanstvene knjižnice Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko se je leta 1921 izoblikovala splošna znanstvena Študijska knjižnica, ki je pod strokovnim vodstvom Janka Glazerja kmalu postala prva in največja slovenska znanstvena knjižnica na Štajerskem. Družbenopolitična in ideološka delitev je privedla do tega, da je bilo med obema vojnama javno knjižničarstvo v Mariboru razdeljeno v tri politične tabore: liberalnega z Ljudsko knjižnico, katoliškega s Prosvetno katoliško knjižnico in socialističnega s knjižnico Delavske zbornice. Pomembno narodnoprebudno in kulturno poslanstvo so opravljale tudi knjižnice Zveze kulturnih društev. Knjižnice pa so imeli tudi mariborski šolski zavodi in številna društva.
Keywords: Association of Cultural Societies Library; Chamber of Labour Library; Educational Catholic Library; Knjižnica delavske zbornice; Knjižnica Zveze kulturnih društev; Knjižnice v Mariboru; Ljudska knjižnica; Maribor libraries; People's Library; Prosvetna katoliška knjižnica; Slavic Reading Society; Slovanska čitalnica; Study Library; Študijska knjižnica