Vzdrževanje v zasnovi celovitega obvladovanja kakovosti - Bulatović, Miodrag (Strojniški vestnik, 2007)
V času globalizacije, revolucije v računalniški znanosti in spreminjanja, ki temelji na načelih re-inženiringa, gre vizija razvoja proizvodnih sistemov v smeri zmožnosti in učinkovitosti odprtega in hitrega sistema nadzora kakor tudi kakovosti po načelih celovitega obvladovanje kakovosti (COK - TQM). Re-inženiring in razvoj sistema kakovosti predstavljata moderne tehnike, katere zajemajo vse komponente poslovanja podjetja v funkciji zahtev trga na tehničnem kot tudi tehnološkem področju. Posebna vloga v teh postopkih pripada enemu od ključnih podsistemov proizvodnega sistema, a to je vzdrževanje. Pričakovanje glede zasnove vzdrževanja v prihodnje je celovito proizvodno vzdrževanje (CPV - TPM) v funkciji celovitega obvladovanja kakovosti, v pogojih uporabe novih tehnologij. Ustrezna zasnova proizvodnega sistema vzdrževanja je pogoj za kakovost proizvoda, medtem ko je celovito preventivno vzdrževanje bistven pristop COK-a.
Keywords: proizvodni sistemi; vzdrževanje; obvladovanje kakovosti