Izbor lokacije avtobusne postaje na podlagi hibridnega modela večkriterijskega odločanja v Uşaku v Turčiji - Kahraman, Sümeyye (Urbani izziv, 2025)
Lokacije avtobusnih postaj so ključne za učinkovito storitev potniškega prometa in trajnostno mobilnost v mestih. Določajo možnost dostopa obiskovalcev do mesta ter varnost, dostopnost in ekonomičnost javnega prevoza. Poleg tega vplivajo na dostop prebivalcev do delovnih mest, šol, zdravstvenih in drugih osnovnih storitev ter posledično na splošno družbenogospodarsko blaginjo mesta. V članku je določena optimalna lokacija nove avtobusne postaje v turškem mestu Uşak, za kar so avtorji uporabili hibridni model večkriterijskega odločanja, ki vključuje presojo dvajsetih kriterijev in celovito analizo dostopnosti lokacij na podlagi mnenj strokovnjakov ter upošteva raznovrstne potrebe prebivalcev in lokalnih oblasti. S postopkom analitične hierarhije so merilom pripisali uteži, na podlagi česar so nato z metodami MOOSRA, ARAS in VIKOR sedem možnih lokacij razvrstili po primernosti. Izsledki so pokazali, katera lokacija bi bila najprimernejša, hkrati pa so potrdili robustnost uporabljenega modela in njegovo uporabnost v urbanističnem načrtovanju.
Keywords: ARAS; avtobusna postaja; bus terminal; izbor lokacije; location selection; MOOSRA; multicriteria analysis; večkriterijska analiza; VIKOR