Sensitivity-based multidisciplinary optimal design of a hydrostatic rotary table with particle swarm optimization - Cheng, Qiang (Strojniški vestnik, 2015)
Vrtljive mize so ključna komponenta petosnih obdelovalnih strojev, njihova togost, natančnost in nosilnost pa je neposredno povezana s sposobnostjo obdelave in točnostjo NC-obdelovalnega stroja. Članek za doseganje optimalne zasnove z manjšimi stroški in večje zmogljivosti obravnava medsebojno interakcijo hidrostatičnih in konstrukcijskih vidikov pri snovanju hidrostatične vrtljive mize. Predlagan je multidisciplinaren postopek optimalnega snovanja hidrostatične vrtljive mize na podlagi občutljivosti.
Keywords: analiza občutljivosti; hidrostatična vrtljiva miza; hidrostatično mazivo; multidisciplinarna optimalna zasnova; NC-obdelovalni stroj; optimizacija z rojem delcev