Paleoenvironmental and neotectonic insights from the pliocene fossil record of Velika Pasica Cave, Slovenia: implications for karst system evolution - Mihevc, Andrej (Acta carsologica, 2025)
Jama Velika Pasica, ki leži na kraški planoti na nadmorski višini 665 metrov, nudi edinstven zapis paleontoloških, speleoloških in tektonskih dogajanj. Jama, pretežno zapolnjena z alogenimi sedimenti in sigami, vsebuje fosilne ostanke vodnega jamskega nevretenčarja Marifugia cavatica ter kopenskih malih sesalcev, značilnih za zgodnji pliocen (biocona MN15–16). Paleontološke analize kažejo, da so sedimenti stari približno 4 milijone let, medtem ko U/Th datacije na njih odložene sige kažejo na odlaganje pred približno 410 ± 21 tisoč leti (ka). Ti rezultati nakazujejo, da so v jami pred tektonskim dvigom in pogrezanjem bazena prevladovali mirni freatični pogoji, kar dokazuje prisotnost M. cavatica. Študija izpostavlja dinamično prepletanje neotektonskih procesov, razvoja kraškega sistema in sprememb v biotski raznovrstnosti. Z združevanjem spoznanj iz speleobiologije, geomorfologije in biostratigrafije prispeva dragocena spoznanja o okoljski zgodovini severnih Dinaridov ter o vplivu geoloških procesov na kraške ekosisteme.
Keywords: cave sediments dating; datacija jamskih sedimentov; karst geomorphology; kraška geomorfologija; mali sesalci; Marifugia cavatica; paleontologija; paleontology; small mammals; tectonic; tektonika