Analiza spremembe besedotvornosti pri ruskem vprašalnem zaimku čto - SoonCheon, Eom (Slavistična revija, 2013)
V razpravi skušamo proučiti značilnosti prehoda ruskega čto iz vprašalnega zaimka v členek, ugotoviti odločilne mehanizme tega procesa ter v posameznih fazah analizirati spremembe pomena, slovničnih in skladenjskih značilnosti in diskurzivne vloge. Vprašalni zaimek v končni fazi pridobi status členka, a gre skozi vmesni fazi zaimka členka in členka zaimka s prestrukturiranjem, subjektivizacijo, pragmatično inferenco iz metonimije in inferenco iz metafore. Vmesne faze prehoda zaimka čto v členek vsebujejo posebnosti na slovnični, skladenjski in diskurzivni ravnini. Sprememba besednovrstnosti ruskega čto iz vprašalnega zaimka v členek je posledica gramatikalizacije.
Keywords: gramaticalization; gramatikalizacija; interrogative pronoun; metafora; metaphor; metonimija; metonymy; Pro-form; pronoun; Russian; Russian language; ruščina; vprašalni zaimek; zaimek