Nestabilna rama - Veselko, Matjaž (Medicinski razgledi, 1996)
Nestabilna rama je pogosta težava, predvsem športnikov. Sodobno zdravljenje zahteva od zdravnika poznavanje patomehanike in patologije nestabilne rame, kista podani v članku. Diagnozo postavimo z vrsto kliničnih testov in s pomočjo neinvazivnih slikovnih diagnostičnih metod, od katerih je pri nas najbolj razširjena ultrazvočna preiskava, najuporabnejša pa je magnetna resonanca. Artroskopija je pomembna diagnostična in terapevtska metoda, s katero lahko ugotovimo vrsto patoloških sprememb, ki so vzrok ali posledica nestabilnosti in ki jih lahko obenem artroskopsko odpravimo. Podrobnejši pregled artroskopsko ugotovljive patologije bo seznanil bralce s patologijo, ki pred uvedbo artroskopij ni bila poznana. Konzervativno zdravljenje je usmerjeno v krepitev dinamičnih stabilizatorjev ramenskega sklepa, kirurško zdravljenje pa v obnovitev statičnih stabilizatorjev glenohumeralnega sklepa. Za operativno zdravljenje se odločimo, kadar ocenimo, da je okvara statičnih stabilizatorjev tolikšna, da z dinamičnimi stabilizatorji ni mogoče kompenzirati nestabilnosti in kadar konzervativno zdravljenje ni uspešno. Potrebna je selektivna restavracija normalne sklepne anatomije, ki bo obnovilastabilnost in hkrati ohranila normalno funkcijo ramenskega sklepa.
Keywords: medicina; medicine; sklepi; therapy; zdravljenje