Merjenje in merljivost v jeziku - Ferbežar, Ina (Slavistična revija, 1999)
Testiranje aktivnega znanja slovenščine ni sprožilo le vprašanja, kako to znanje meriti, temveč tudi, ali in do katere stopnje je sploh merljivo. Slovenščina kot drugi/tuji jezik je pri nas razmeroma novo področje, ki je svoj pravi pomen dobilo šele z osamosvojitvijo. Na Zahodu ima problematika že dolgo tradicijo, pri nas pa se je teoretično šele lotevamo. Namen članka je tako odstreti nekatere poglede na usvajanje in merjenje slovenščine kot drugega/tujega jezika in opozoriti na nektere probleme, ki se ob tem pojavljajo.
Keywords: drugi jezik; jezik; Language; merjenje; psihologija; psychology; Slovene; slovenščina; sporazumevanje; tuji jeziki