Perspektiva Zveze držav Jugovzhodne Azije v globaliziranem svetu - Kesič, Aleš (Vojaškošolski zbornik, 2024)
Prispevek kritično obravnava mednarodno organizacijo Zveza držav Jugovzhodne Azije z vidika njenega vpliva na svetovni mednarodni red. V njem se osredotočimo zlasti na geopolitično, gospodarsko in zgodovinsko ozadje njenega delovanja, ki nam omogoča prepoznavati ključne mejnike pri doseganju ciljev in izzivov, s katerimi se spoprijema. Cilj prispevka je, da s proučitvijo sestave, dejavnosti in zunanjih odnosov Zveze držav Jugovzhodne Azije poudarimo razumevanje njene vloge pri spodbujanju regionalnega sodelovanja in povezovanja v Jugovzhodni Aziji in širše.
Keywords: Asean; Mednarodne organizacije; Mednarodni gospodarski odnosi; Mednarodni odnosi; regional cooperation; Regionalizem; regionalno sodelovanje; rules-based international order; svetovni mednarodni red