Two-dimensional mathematical modelling of a dam-break wave in a narrow steep stream - Krzyk, Mario (Strojniški vestnik, 2012)
Posledice porušitev pregrad so največkrat katastrofalne, zato je postalo določanje maksimalnih kot vodne gladine ter hitrosti toka in čela vala obvezni del projektne dokumentacije že v fazi načrtovanja velikih pregrad. Pri obravnavi tokov v strmih gorskih strugah se običajno uporabljajo enodimenzijski matematični modeli, čeprav je polje hitrosti v primerih močno hrapavega dna izrazito tridimenzijsko. Ker se porušitveni val širi po naravnih dolinah, je treba v matematičnem modelu zajeti tudi vplive ukrivljenosti in nepravilne geometrijske oblike struge, kjer v ovinkih prihaja do izrazite razlike v gladini na nasprotnih bregovih ...
Keywords: dvodimenzijski matematični modeli; koeficient hrapavosti; porušitveni val; pravokotne koordinate; ukrivljeni kanali