L‘écriture réflexive comme levier de professionnalisation des enseignants de fle - Bouzidi, Souraya (Vestnik za tuje jezike, 2025)
Prispevek proučuje vlogo refleksivnega pisanja na začetku poklicnega usposabljanja učiteljev francoščine kot tujega jezika (FLE). Da bi raziskali, kako pripovedno pisanje kljub nezanemarljivim jezikovnim omejitvam (znanje francoščine na ravni A2) spodbuja razvoj refleksivnih kompetenc, smo analizirali 16 opisov prakse osmih študentk magistrskega programa didaktike francoščine kot tujega jezika na univerzi v Khencheli (Alžirija). Večdimenzionalna analiza je pokazala opazen napredek med prvim in drugim opisom prakse na petih ravneh: poglobitev refleksije, povečanje raznovrstnosti analiziranih situ-acij, razvoj refleksivne drže, spretnost pri pisnem izražanju in pripovedna ustvarjalnost. Rezultati raziskave kažejo, da ustvarjalni pristop pripomore k premagovanju jezikovnih preprek in razvoju poklicne identitete učitelja. Naša raziskava prispeva k obogatitvi pripomočkov za usposabljanje učiteljev, saj predstavlja inovativno alternativo tradicionalnim pristopom k analizi prakse. Temelji na teoretskih izhodiščih Schöna, Deweyja in Perrenouda, pri tem pa se opira na idejo o pisanju kot kognitivni mediaciji L. S. Vigotskega. Naša metodologija vključuje kvalitativno analizo s pomočjo dveh komplementarnih oce-njevalnih tabel za vrednotenje razvoja refleksivnosti in pisnih kompetenc. Rezultati razi-skave kažejo 28-odstotno izboljšanje povprečnih ocen refleksivnih zmožnosti, pri čemer je najbolj opazen napredek pri analizi prakse (33-odstotno izboljšanje) in oblikovanju rešitev (35-odstotno izboljšanje).
Keywords: écriture réflexive; FFL; FLE; formation initiale; initial training; practice narratives; pripovedi o praksah; profesionalizacija učiteljev; professionnalisation enseignante; récits de pratiques; reflective writing; refleksivno pisanje; teacher professionalization; začetno izobraževanje