Kako brati Flisarjeve zadnje tri romane? - Šoba, Nina (Jezik in slovstvo, 2001)
Prispevek obravnava zadnje tri romane Evalda Flisarja. Pokaže, da so z vsebinskimi ogrodji - potovanji - logični nasledniki njegovih potopisov. Dokazuje, zakaj bi jih lahko poimenovali tudi kot Flisarjeva "trilogija", čeprav to dobesedno niso. Na koncu obravnava vprašanje, ali kljub sorodnostim dela še ali znova lahko ostanejo zanimiva za bralce, in zaključi z namigom (ki šele vabi k razmišljanju), ali morda njegovo vpletanje azijskih filozofij in ved (modrostnih veščin) le ne zavaja kakega duhovno izpraznjenega in rešitve željnega Zahodnjaka.
Keywords: Flisar, Evald, 1945-; Slovene literature; slovenska književnost; potopisi; roman; novel; literarne študije